Fördomar viktoperationer ❤️

Min morgon började inte riktigt på det sätt jag ville. Om jag ska ta och vara ärlig.

Det är många som har fördomar mot magoperationen gastric sleeve och vad det faktiskt innebär att göra en. Förstår att man inte riktigt har så mycket kunskap om den och att det är lätt att tro att bara man gör den operationen så går man ner i vikt och löser sitt hälsoproblem. Men så är det ju faktiskt inte.

Jag gjorde en för 3 och ett halvt år sedan, vilket är det bästa beslut jag någonsin har tagit. För jag har varit överviktig i stort sätt hela mitt liv, jag har inte mått bra, haft ont i kroppen som inte orkade bära min kroppsvikt.Jag har i flera seriösa metoder och oseriösa dieter försökt gå ner i vikt(typ halva tonåren bestod av detta, jag har lyckats gå ner själv, men efter 3 månader så gav jag upp, de var alltid runt dom månaderna.

Det som hände när jag gick upp i vikt igen, så gick jag upp ännu mer kilo varje gång, tillslut vägde jag som mest 117 kg och kunde inte knyta mina skor! Svetten rann.

Då fick jag nog och har vänner som gjort denna operationen som jag pratade med dom om och beslutade mig för att ta tag i detta genom att kontakta min vårdcentral och be om att träffa en läkare för att skicka remiss till landstinget om att göra en gastric sleeve operation. Berättade om alla mina försök hos dietist, Viktväktarna osv och vad jag hade för fysiska problem med min övervikt. Eller ja jag hade fetma klass 3 ! Blev remitterad och fick sedan gå på gruppinformation, prata med kirurg och dietist och blev godkänd för den via landstinget❤️

En gastric sleeve operation går till såhär: man förminskar magsäcken och tar bort 80% av den. Detta gör att man inte orkar äta så stora portioner och tar även bort hormoner i magsäcken som dämpar suget efter mat.
Så i början av min viktresa fick jag innan operationen endast dricka flytande i 4 veckor (modifast, Naturdiet, Nutrilette) vilket ni nog kan tänka er hur tufft det var! Men jag var fullt motiverad över att ta tag i min hälsa och har läst på innan om att det handlar om att förändra sin kost och komma in i träningen, att det var ett redskap men man själv fick se till att man la om sin kost och fick in träning då detta hjälper i ca 1.5-2 år sedan kan man precis som alla andra om man inte lägger om kosten gå upp i vikt igen!
Så jag klara flytet gick ner ca 11 kg innan! Och sen efter operationen så hade jag ju såklart ont men inte i magen utan av gasen från op som vandrade upp i axlarna, detta skulle gå över genom att man gick. Så det gjorde jag!
Därefter var de enbart flytande i två veckor men kunde mixa soppor osv som man gjorde själv, yoghurt eller kvarg osv.
Sen fick man äta mosad mat i en vecka till! Därefter gå sakta över till vanlig mat men i små mängder(1-2 dl) 6 gånger om dagen, inte var man sugen heller så man glömde lätt bort att äta om man inte ställt alarm eller något! Inte alls denna hets om mat!

Gick ner mina kg under ett år ca sen har jag tränat 5 dagar i veckan så muskler har ökat och fett minskat. Genom min träning osv så har jag fått mycket mer ork och energi. Det gör mig verkligen lycklig! Men efter ca 2 år så har jag ätit större mängd och normala portioner, jag kan småäta och om jag vill äta bara massa skit. Så jag kan gå upp igen precis som alla andra. Jag är glad att jag har lagt om min mat och börjat träna för hade jag inte gjort det så hade jag inte haft det resultat som jag har idag efter 3 och ett halvt år,

Egentligen så sitter det mesta i huvudet så med motivation och vilja kan man gå ner utan också! Och om ni funderar på att göra en operation så var medvetna om att operationen inte gör jobbet åt dig, du gör jobbet och det är du som påverkar hur ditt resultat blir. Genom att bara operera sig & äta grädde vid varje mål eller en hamburgare så mår du inte bra till exempel. Det är inte hälsosamt och när det sen gått något år och du kan äta mer så går man upp igen.

Det handlar inte om ens utseende utan man gör det för sin hälsa och välmående, kroppen mår inte bra av det utan kroppen behöver näring och balanserad mat med protein, fett och kolhydrater!

Men det jag vill komma med detta då jag fick en väldigt snäsig kommentar av en på Facebook som mena på att jag har gjort en viktoperation vilket är enda anledningen till min viktnedgång och mitt resultat. För folk tror att jag gjort detta genom ”kost och träning” att jag har andra förutsättningar än andra. Men allvarligt så är det genom kosten och träningen! Operationen tar mig inte till gymmet 5 dagar i veckan, den väljer inte vad jag stoppar för mat i magen!! Jag är stolt över mitt val att ta tag i min hälsa ❤️ Ni som har gjort en, om någon skriver en kommentar som att ”det är en genväg” med operationen så handlar det om brist på kunskap inom ämnet och ignorera det bara! Vet att det är svårt och jag blir lika irriterad fortfarande. Men inte för min egna skull utan för andra som faktiskt läser kommentaren och tar åt sig❤️ Ni alla är grymma!


Kram Stephanies2.0

Gillar

Kommentarer

mathildaheimer
mathildaheimer,

Heja heja dig!!! Tycker det är bra att du skriver om detta! Jag har vänner i min närhet som gjort Gastric sleeve och har berättat för mig hur kämpigt det är. Jag kan själv inte förstå men jag tycker att kunskapen om det ska spridas <3 Och jag har också hört folk säga att det är en genväg och det är bara trams! Det finns ingen genväg till hälsa, det anser jag iaf. <3

nouw.com/mathildaheimer
Stephanies2punkt0
Stephanies2punkt0,

Tack för de fina orden! Ja jag tycker också att det är ett viktigt ämne! Det är precis som du säger, det finns inga genvägar men det finns verktyg & redskap som hjälper en att ta tag i sin hälsa och sträva efter ens mål! Det mesta sitter faktiskt i huvudet egentligen har jag märkt under min egna viktnedgång <3 Tack för att du kommenterade detta!

nouw.com/stephanies2punkt0
Nataliesdagar
Nataliesdagar,

En genväg.... nä det är verkligen ingen genväg..

Jag firade 6 år som opererad i våras och jag kämpar fortfarande med min vikt och träning.

❤️

nouw.com/nataliesdagar
Stephanies2punkt0
Stephanies2punkt0,

väldigt ofta jag hör folk säga att jag tagit en genväg men handlar om brist på kunskap. Därför är det viktigt att det tas upp.

Kost och träning och hälsa i sin helhet är något som vi antagligen får kämpa för hela livet, det är tufft men så värt allt kämpande . <3

nouw.com/stephanies2punkt0